През последните няколко дни мрежата буквално прегря от това уникално видео, на

...
През последните няколко дни мрежата буквално прегря от това уникално видео, на
Коментари Харесай

Гмуркач и риба с човешко лице: трогателната история на едно сензационно ВИДЕО

През последните няколко дни мрежата буквално прегря от това неповторимо видео, на което упорита риба пречи на гмуркач, а в профил наподобява, че упорства за целувка. Всъщност зад тази картина стои трогателна история за другарство сред риба и човек, което продължава повече от 30 години.

В кадър са морска риба, известна като кобудай, чието име е Йорико, и пазачът на шинтоистки храм в подводния парк Хасама в Татеяма, Япония, Хироюки Аракава, пише Men`s Journal. В 20-секундното видео водолазът удря черупка в бетонна плоча, до момента в който огромната риба продължава да се пробва да го блъска с глава. Когато наличието на черупката е извадено, мъжът го хвърля на рибата, която лакомо го сграбчва.

This fish is cracking me up
— QENNY Electrified???????????? (@AKBrews)

Историята на Йорико и Хироюки нашумя през 2017 г. По това време тяхното другарство е продължавало 25 години. За първи път гмуркачът видял кобудая пред портите на подводен храм. Голямата риба с дебели вежди изглеждала болна и изтощена. Аракава се заел да я лекува и храни.

Десет дни по-късно Йорико се почувствала по-добре, само че по това време двойката към този момент била неразделна. Тяхната връзка единствено се засилила през годините и Аракава остава най-близкият сателит на кобудая, да не приказваме за единствения човек, който тя си разрешава да целува.



Интересното е, че по същото време, когато тяхната история стана известна, изследване, оповестено от учени от Оксфордския университет във Англия и Университета на Куинсланд в Австралия, откри, че рибите в действителност разпознават човешки лица. 

„ Учените показаха на рибите две изображения на човешки лица и ги научиха да изберат едно от тях, като изплюват потоци вода към това изображение. Те демонстрираха на рибата изображението на лицето, което желаеха рибата да разпознае, и куп нови лица. До 44 нови. Рибите могат да изберат вярното познато лице в 81% от случаите “, сподели доктор Кейт Нюпорт, теоретичен помощник в катедрата по зоология в Оксфордския университет и съавтор на проучването, пред CNN.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР